Pantepad
Het Pantepad was vanaf de Zuiddijk te bereiken door het kluffie af te gaan. Vroeger kwam je dan bij de enige twee huizen met een even nummer (2 en 4). Links daarvan waren de oneven nummers, langs een sloot, tot aan de Bothastraat, later hernoemd naar Tuiniersstraat.
Aan de andere kant van de sloot lag het Sint Cathrijnepad.
Over het Pantepad
De Orkaan: Van ’t Padje (1): het Pantepad
2 augustus 2016. Bron: De Orkaan (van-t-padje-1-het-pantepad).
“Van het Pantepad dat vroeger tot aan de Zuiddijk liep is nog maar een piepklein stukje over. Een bedrijfspand, een paar huizen en dan loopt het dood. Maar bij de Zuiddijk is er nog een klein stukje over.
In 1955 (foto te zien via link - RK) liep het nog helemaal door tot aan de Zuiddijk. In de buurt van het Pantepad lagen het Sint Cathrijnepad en het Prinsenpad (nu Prinsenstraat).
Het pad is veel ouder dan 100 jaar. Het ontleent zijn naam aan de familie Pant. Bij de vaststelling van het padreglement in 1697 woonde die familie op het pad. In 1643 stonden er al huizen op het pad. Het Pantepad is in 1858 door de gemeente Zaandam overgenomen.”
Appie Jacobsen schreef eens: “Het pad stond ook bekend als Dirck Claesseven, waarschijnlijk als verwijzing naar een familielid van de familie Pant”.
De Zuidkanter - De Digitale Buurtkrant en Historie van Zaandam

“De sloot tussen beide paden (Pantepad en Prinsenpad) met links het Pantepad en op de achtergrond de huizen aan de Zuiddijk gezien naar het westen. Pantepad is een pad aflopend van de Zuiddijk naar het Oostzijderveld. 1910”
Dezelfde afbeelding ontvangen van Gonda Kreeft via Messenger, met in een krantenartikel (De Typhoon, 8 april 1972) de tekst: “De sloot vormde destijds de natuurlijke scheiding tussen Prinsenstraat en Pantepad. Het achtererf met het roeibootje (rechts) behoorde bij de boerderij van Rijks. Op de achtergrond de bebouwing langs de Zuiddijk en – enigszins daarbovenuit – het dak van de boerderij van Kraaij. De foto werd genomen vanaf een brug [deze lag in de Tuiniersstraat / het Tuinierspad – RK], die ook al verdwenen is. De sloot voerde in de richting waar de fotograaf stond naar De Gouw, in tegenovergestelde richting naar onder meer de Hanenpadsluis.”
De Paden Op
Geschreven: 21 oktober 2014: “De Paden Op” – door Ruud Meijns.
Padgemeenschap
Padgemeenschappen zijn kleinschalige organisaties van een straat of een bouwblok met een specifieke gedrags- en omgangscultuur. De geschiedenissen van de paden zijn bewaard gebleven dankzij documenten als padreglementen en verslagen van padmeesters.
De ontwikkeling van de gemeenten Oost– en West-Zaandam verliep in een drietal fasen t.w.
- Tot 1400 het kerkbuurtje in de omgeving van de Dam.
- De periode 1400 tot 1650 lintbebouwing vanuit de kernen langs beide oevers van de Zaan.
- Van 1650 tot 1880 aanleg van de paden loodrecht op de Oostzijde (Schinkeldijk), de Westzijde (Lagedijk) en de Zuiddijk en de Hogendijk.
In de reglementen werd vastgelegd wat wel en niet gewenst was. Jaarlijks werd er een “comparitie” (een bijeenkomst ter beraadslaging) gehouden om de zaken van het pad over het jaar te bespreken.
De bewoners van het pad zorgden zelf voor het reilen en zeilen in hun gemeenschap. De overheid speelde hier geen rol in. Wekelijks kwam een padgeldloper langs de huizen voor de contributie. Hieruit werden de kosten van het onderhoud e.d. betaald. Onderhoud was bijv.. de verharding van het pad zelf, de bruggen, de beschoeiing van de sloot. Onwillige betalers konden niet voor het gerecht worden gedaagd; alles moest in goed onderling overleg (in der minne) geregeld worden.
Het reglement van het Valdeurspad vermeldt over de kosten van vergaderen (comparitie): „sullen op de bijeenkomsten ten Costen vant algemeen mogen ingeleijt werden een vierendeel bier, een half pond tabacq en wat pijpen”. Mede bedoeld om de bewoners van het pad te verleiden te komen.
Naast al deze formele zaken was het ook een buurt waarbij de onderlinge samenhang van belang was. Men was op elkaar aangewezen bij lief en leed. Uit stukken blijkt dat vooral de vrouwen zorgden voor de sociale samenhang. De mannen werkten veertien uur per dag. Veelal is er zekere nostalgie te horen als het tegenwoordig over de paden van vroeger gaat; die „knusse paden”. Maar of deze opvatting geheel terecht is moeten we betwijfelen.
Naamgeving
Een naam van een pad hield soms verband met de toegang die het gaf tot een molen of een bedrijfje zoals het Molenpad, Hazenpad (molen de Haas), Ezelspad (molen de Ezel), Lijnbaanspad, Boomgaardspad of Botenmakerspad.
Andere werden vernoemd naar de eerste bewoner of eigenaar van het pad zoals dat was bij een familienaam als Bloem(gracht), Prins(enpad) of Vincke(Vinkenpad). Straten die we nu als zelfstandige eenheid kennen, bestonden vroeger uit twee paden met een sloot als scheiding. De Gedempte Gracht was aan de ene kant het Zilverpad en aan de andere kant het Geldelozepad. De Stationsstraat nu bestond uit het Haringpad en het Stickelspad.
Paden zijn nogal eens van naam gewisseld of werden in de volksmond anders genoemd dan in officiële stukken. Lootsma noemt er enkele van in zijn opsomming uit Besondere Privilegien.
(Besondere Privilegien ende Handvesten verleent aen d’Inwoonders van Westzaanden en Crommenie, 1661.)
- · Het betreft hier ‚t Zilverpad of Zuider-, en ‚t Kuijpers– of Geldlooze pad of Noorder Nieuwendijk.
- · Ordre van dEijghenaers van de Paerdeven ofte anders ghenaemt Aemlandt, welke in 1677 ook „Koekenven” heet.
- · …is sprake van dit ‚Princepat’ anders genaemt ‚Jan Vingerlinsven’.
- · Reglement ofte Cure wegens de Bloeme Graft ofte Cornelis Bleeckers Ven.
- · …erven op ‚Piet Hessenven ofte Rustenburgh.
- · Een huis in ‚de Molenbuert ofte Papier padt’. Tegenwoordig ‚Kauwerpad’.
Voor 1750 kwam bijv. de naam Maarten Bakkerspad voor – naar de bakkerij die heel lang aan het begin van het pad stond – of ook wel Claas de Bakkerspad. Pas rond 1750 werd het het Bakkerspad en zo bleef het tot het in 1960 opging in het Klokbaai.
Uit de kranten
Zo maar wat berichten.

1870-11-12 Zaanlandsche Courant P4 Pantepad - W. Verlaan (Gemeente Zaanstad)
Willem Verlaan staat eind 19e eeuw genoteerd op adres Zuiddijk 89 (B096) en overlijdt ook in die tijd, want kort daarna staat alleen de weduwe, Elisabeth Catharina Klara Verlaan-Belmer nog ingeschreven op datzelfde adres. Welk pand op het Pantepad werd bedoeld is niet geheel duidelijk.

1872-09-21 Zaanlandsche Courant P4 Pantepad Joh. Maas Jr. (Gemeente Zaanstad)

1873-03-08 Zaanlandsche Courant P4 Pantepad Jan Maas Jansz. (Gemeente Zaanstad)
Het liep toch niet zo’n storm met de visserij bij de heer Maas. Al direct na de winter, het vischvlot was nog pas een half jaar in zijn bezit, wordt het alweer te koop aangeboden. Jan Maas woonde in die tijd overigens op Pantepad 15 (A351). De familie Maas was overigens wel bekend met het vissen. In de adresboeken komen meer mensen met die naam in de omgeving voor, met als beroep Vischknecht, Versche vischkoopman, Vischventer. Zij woonden op Boomgaardspad, Franschepad en Pantepad.

1873-05-31 Zaanlandsche Courant P4 Pantepad 199 C. Dresselhuizen (Gemeente Zaanstad)

1883-05-18 Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad P3 Pantepad Jan Thesing (Gemeente Zaanstad)
De familie Thesing heeft langere periode in de omgeving van het Pantepad gewoond. Vanaf 1900 zijn er vermeldingen op Pantepad (45, voordat het afgebroken werd rond 1908), Tuinierspad, Prinsenpad en Sint Cathrijnepad.
Overigens zie je dat bij meer families; Zaandam was niet zo groot, en de mensen leken graag bij elkaar in de buurt te blijven wonen.

1947-12-10 De Typhoon P2 Pantepadsloot (Gemeente Zaanstad)
In 1947 werd er dan toch in wat meer concrete vorm over gesproken, de sloot zou gedempt moeten worden. Er zijn diverse vermeldingen van de familie Lubbes op de Burcht, Pantepad, Prinsenpad, Sint Cathrijnepad en Zuiddijk als veehouder, en/of melkhandelaar en kennelijk nam het vervoer over water af en werden de straten belangrijker voor het transport van vee en/of melk. Bovendien raakte het buurtje sowieso al aardig ingesloten door nieuwbouw.

1948-06-21 De Typhoon P2 Pantepadsloot (Gemeente Zaanstad)
In 1948 valt dan definitief het besluit. De sloot zal gedempt worden.

1948-10-25 De Typhoon P6 Pantepadsloot (Gemeente Zaanstad)

1948-10-26 De Typhoon P2 Pantepadsloot (Gemeente Zaanstad)
Kennelijk waren er naast economische ook hygiënische redenen om de sloot te dempen.

1949-12-01 De Typhoon P2 Pantepadsloot (Gemeente Zaanstad)
Maar ook na demping zou het nog best een tijdje duren voordat de nieuwe terreinen van de stank en modder verlost zouden zijn.

20200805-004 1812 (Staatkundig dagblad van het Departement der Zuiderzee 1812-07-23)
Taalgebruik van ruim 200 jaar oud, ondertekend door burgemeester H.C. Gödel.

20200805-003 1954 Pantepad (De Waarheid 1954-09-02)
Krotwoningen, die nog nèt niet het stempel “Onbewoonbaar verklaard” gekregen hadden, kwamen in aanmerking voor huurverlaging. Zoals te lezen valt, waren de regelmatige huurverhogingen in die tijd trouwens ook al gebruikelijk.
Hoewel er nog wel eens geklaagd wordt dat het zo zonde is dat de oude bebouwing verdwenen is, denk ik dat het in de meeste gevallen pure noodzaak was…

20200805-002 1939 Tuinierspad 19 en Boomgaardspad 18 (Zaans Volksblad (Delpher) 1939-09-05)
Pantepad 15 staat hier op de nominatie gesloopt te worden. Op de kaart van 1909 is zichtbaar dat tussen de nummers 9 en 17 een perceel bebouwd was met drie achter elkaar gebouwde woningen, met de nummers 11, 13 en 15. Op de kaart van 1941 zijn al deze huizen verdwenen.

20200805-001 1902 Pantepad (Algemeen Handelsblad 1905-05-05

20200805-005 1903 (Het nieuws van den dag kleine courant 1903-05-02)
Huisnummers en bewoners
Huisnummerkaarten
Op de kaarten staan de huisnummers van het Pantepad. Alleen de nummers 2 en 4 waren aan de “even” zijde, de rest van de nummers is allemaal oneven. In de loop van enige tientallen jaren was er toch ook best al wel wat veranderd. Huizen verdwenen, er kwamen nieuwe bij, en huisnummers leken ook verplaatst te kunnen worden…

1909 Huisnummers Pantepad detail (Gemeente Zaanstad)

1941 Huisnummers Pantepad detail (Gemeente Zaanstad)
Op beide kaarten staan de huisnummers van het Pantepad. Alleen de nummers 2 en 4 waren aan de “even” zijde, de rest van de nummers is allemaal oneven.
De posities van huisnummers konden ook wijzigen, dat begon al bij nummer 1. Dat had alles te maken met het wijzigen van bestemmingen, verbouwingen, en natuurlijk sloop en nieuwbouw; daar konden ze in het verdere verleden ook al wat van…
Bewoners - adreslijsten

Adreslijst Pantepad 1-15 20210106

Adreslijst Pantepad 17-31 20210106

Adreslijst Pantepad 33-47 20210106
Afbeeldingen
Luchtfoto’s

Luchtfoto 1932 Pantepad en omgeving detail (Gemeente Zaanstad)
Op de foto links de Zuiddijk en het toegangspad naar het Pantepad. Rechtsboven de bebouwing van de Transvaalbuurt.
Foto’s uit de straat

20200806-104 1900 Zuiddijk toegang Pantepad (onbekend)
1900. Aan de linkerkant nog niet de Burchtgalerij, er stonden tot aan de Prins Hendrikkade houtloodsen van William Pont. Bij het hekje rechts de dijk naar beneden, kwam men op het Pantepad en het Sint Cathrijnepad.

20200806-105 1910 Zuiddijk toegang Pantepad (onbekend)
1910. Rechts bij de groentekar de toegang tot het Pantepad en het Sint Cathrijnepad. Links zal rond 1935 de Burchtgalerij worden gebouwd. Het pand in de Steigers is de ijzerhandel van Voorn. Op de achtergrond de Oostzijderkerk in de Klauwershoek.

20200806-106 1920 Zuiddijk toegang Pantepad (onbekend)
1920. Rechts de kruidenierswinkel van Simon de Wit, dan een sigarenwinkel, waar de fam. De Wit in woonde, die hadden later beneden een fietsen stalling voor de werknemers van machinefabriek Buhrs die aan de overkant lag, en dan de kluft naar beneden het Pantepad en Sint Cathrijnepad.

20200806-102 1924 Pantepad 1 en 4 Zuiddijk (onbekend)
1924. De toegang van Zuiddijk naar Pantepad en Sint Cathrijnepad, op de achtergrond het kantoor van Amsterdamsche Levensverzekering op Pantepad 1; het huis met de witte zonwering en wasgoed is nr 4.

20200806-103 1955 Pantepad 1 en 4 Sint Cathrijnepad 10-11 Zuiddijk (Appie Jacobsen)
1955. Pantepad 1 en 4 in beeld. Op de achtergrond, tussen de huizen door, Sint Cathrijnepad 10 en 11.
Appie Jacobsen schreef: “De foto is van de toegang vanaf de Zuiddijk naar de kluft die naar het Sint Cathrijnepad en Pantepad liep, met links de schoenwinkel van Wullings, met in de kelder schoenmaker Anton van de Stadt. Rechts zat een sigarenzaak, later een hengelsportwinkel, beneden bij het hek staat Carla Bron.”

20200806-101 1910 Pantepad Zuiddijk (onbekend)
1910. De kluft of toen nog brug over de dijksloot van het Pantepad naar de Zuiddijk, hier de achterzijde van de panden aan de Zuiddijk. De uitbouw recht achter de lantaarn is van het pand waarin later groentehandelaar Ide Mol zich vestigde. Dat weet ik, omdat we als groepje straatschoffies vonden dat sommige huizen aan sloop toe waren en dat daarom de ruitjes ingegooid mochten worden....

20200130-044 1916 Pantepad 2 en Sint Cathrijnepad 1 1916 (Appie Jacobsen)
Appie Jacobsen: “Op de foto ziet u het Pantepad en Sint Cathrijnepad in Zaandam. Ook weer zo'n foto van de watersnood in 1916. Links een schuit met tonnetjes voor de fecaliën. In het grote pand rechts heeft drukkerij Smit & Co. gezeten die zijn woonhuis aan de Zuiddijk had. En in het midden vluchtelingen uit Oostzaan met gered huisraad. Het stenen huis links is Pantepad 2 en het houtenhuis daarachter is Sint Cathrijnepad 1, dat later op de Zaanse Schans aan het Zeilenmakerspad 3 is herbouwd nadat het op 17 december 1964 er naartoe overgebracht is […]. Op de achtergrond zal de Burgemeestersbuurt verrijzen.”

20200724-014 1930 Sloot tussen Pantepad en Sint Cathrijnepad (Appie Jacobsen)
Sloot tussen Sint Cathrijnepad en Pantepad. Rond 1930. We kijken richting Zuiddijk, dus de roeiboten liggen aan de kant van het Sint Cathrijnepad.

20200724-149 Sint Cathrijnepad en Pantepad - sloot (Gonda Kreeft)
Ontvangen van Gonda Kreeft, een foto die werd geplaatst in een lokale krant. De bijbehorende tekst: “Men mag zeggen, dat dit een brokje van Zaandam was. Op de verre achtergrond na is vrijwel alles verdwenen. Het hoge huis staat aan de Zuiddijk in Zaandam. Dat is een punt van herkenning, doch vrijwel het enige.
Om tot de zaak te komen: de huizen links stonden aan het Sint Cathrijnepad en rechts, door het geboomte niet zichtbaar vond men het Pantepad. Tussen die twee paden in lag de sloot. De sloot is lang geleden gedempt; er is trouwens nog wel het een en ander gebeurd daar. De foto is van de heer S. Schaap te Zaandam”.

20200806-079 1924 Pantepad vanaf Sint Cathrijnepad (onbekend)
Achterzijde van de Zuiddijk met sloot tussen Sint Cathrijnepad en Pantepad. Rond 1924. Het stenen huis in de verte is het huis dat op de hoek Tuiniersstraat – Krugerstraat stond.

20191121-028 1900 Pantepadsloot (Appie Jacobsen)
1900. Pantepad met in het midden de Pantepadsloot en aan de rechterkant het Sint Cathrijnepad.
Het eerste huis links is Pantepad 17/19 (twee-onder-een-kap woning), dan nummer 23 (met op het achtererf nummer 21) en dan het huis met de twee voordeuren en 4 huisnummers (25, 27, 29, 31).
Kijken we verder dan zien we nummer 35 (met op het achtererf 33). Daarna komen we bij 37 van (later) Maarten Kist.
Zie ook het stukje “Bewoners” hierboven voor informatie over wie wanneer waar woonde.

20200724-071 1916 Pantepad (Gemeente Zaanstad)
Het eerste huis links is Pantepad 1.

20200724-070 1930 Pantepad 3 (Gemeente Zaanstad)
Eerste huis links is Pantepad 3.

20190213-000 Sloot Sint Cathrijnepad Pantepad (Hans Gruizinga)
Familie Gruizinga op de sloot tussen Sint Cathrijnepad en Pantepad. Schaatsfoto op de Pantepadsloot. Het huis op de achtergrond is Pantepad 4. Huizen links staan op het St. Cathrijnepad. Het nog net zichtbare huis in de verte staat op de Zuiddijk.

20200724-084 1960 Pantepad 1 (Gemeente Zaanstad)
1960. Pantepad 1, 3 en 3b, met daarachter de bebouwing van Sint Cathrijnestraat 6 en rechts nog een stukje van de achterzijde van de houtloods van de Fa. Klaassen.

20200806-086 1969 Pantepad 3b Touwslagerstraat 17-19 (onbekend)
16 december 1969. Bouw Touwslagersstraat 17-19 (De Ruijter). Het inmiddels onbewoonde huis dat aan het Pantepad staat is nummer 3b.

20200724-078 Pantepad (onbekend)
Nog vast te stellen ter hoogte van welk huisnummer deze foto is genomen.
Tussen haakjes in de tekst hieronder het huisnummer waarop de personen waarschijnlijk woonden.
Op deze foto Henk Wittenberg (nummer 31), mevrouw van Lienen-Smit (nummer 27), op het Pantepad.
De kinderen staand: Riek Volmer (?), Trien Vredenduin (nummer 9), Trijntje Kist (nummer 23 of 37), Leentje Krook (nummer 23 of 35), Geert van der Ben (nummer 11) en Marie Ofman (met voor zich Dirk Ofman, beide nummer 29).
Zittend: Toon Volmer (?), Bram Arends (?), Evert Schaap (nummer 17?), Annie Schaap en Corrie V (Volmer?).”

20200724-069 1916 Pantepad (Gemeente Zaanstad)
Met dank aan Appie Jacobsen, het lijkt erop dat we links ongeveer bij nummer 17 staan, het molentje lijkt op dat van een eerdere foto (Zie 20191121-028 1900 Pantepadsloot (Appie Jacobsen)).

20200806-040 1960 Sint Cathrijnestraat (Henk Poppen)
Maart 1960. Er was toen al wat nieuwbouw, maar er stonden ook nog diverse oude huisjes.
Sint Cathrijnestraat richting Prinsenstraat. Het witte huis rechts is van oliehandel De Jong, net daar voorbij het plantsoen tussen Pantepad en Sint Cathrijnepad met het huis met adres Pantepad 25-31. Het eerste huis links is Sint Cathrijnestraat 8, Aannemer Fa L. Klaassen.

20200729-HP3-P81b 1960 Pantepad (Henk Poppen)
Pantepad April 1960. Zie de jonge populieren. Eerste huis links: de nummers 25, 27, 29, 31. Tweede huis: nummers 33 en 35, derde huis is 37. Dan drie stenen huizen met nummers 39, 41 en 43. Het winkeltje is nummer 45 en het laatste pand. Het grote gebouw erachter heeft adres Tuiniersstraat. Daar voorbij kijken we de Krugerstraat in.

20200806-089 1964 Pantepad 25 (onbekend)
Pantepad. 1964. We kijken hier vanaf de St Cathrijnestraat in noordoostelijke richting. Het eerste gebouw is groot en herbergt dan ook vier woningen (25, 27, 29, 31) die de vermelding “Onbewoonbaar verklaard” hebben gekregen.

20200806-090 1964 Pantepad 25-37 (onbekend)
1964. Gezien naar het noordwesten met op de achtergrond het tectylstation en garage van de firma Timmerman op de Sint Cathrijnestraat 6. De lichte schutting is een poort naar een steeg, en dat was vroeger ook Pantepad, tot aan de Zuiddijk. Achter die steeg zien we nog vaag Pantepad 3B van Kraaij staan.

20200428-049 Pantepad 35-43 (Hans Gruizinga)

20200806-091 1968 Pantepad 37 en verder (onbekend)
1968. Pantepad vanaf nummer 37; men is nog steeds bezig met de sloop. Het grote huis aan het einde links staat op de hoek Pantepad – Tuiniersstraat. Het lichte huis ervoor was een vleeswinkel. In het eerste houten huis links op nummer 37 woonde Maarten Kist.

20200806-092 1969 Pantepad 37 en verder (onbekend)

20200724-076 Pantepad Pantepad 37 en verder (Onbekend)

20200806-044 1977 Panorama Pantepad Tuiniersstraat (Rob Klaassen)
1977 Collage-overzicht Pantepad in oostelijke richting – Rob Klaassen.
Linksboven het pand van Banketbakker Cornelisse op de hoek Prinsenstraat/Tuiniersstraat. Links van het midden Pantepad, rechts Leger des Heils en AG Verbeekstraat.

20200806-045 1977 Pantepad (Rob Klaassen)
1977 Bouwwerkzaamheden Pantepad.

20200806-046 1977 Pantepad (Rob Klaassen)
1977. Firma Klaassen (mijn vader) bezig met reparatie dakkapel bij familie De Vos (nummer 41).

20200622-083 1989 Pantepad 39-43 (Gemeente Zaanstad)
In de deuropening van nummer 39 staat het echtpaar Glandorf. In de deuropening van nummer 41 staat mevrouw De Vos. Jaartal 1989. Fotograaf R Peeters.

20200724-048 Pantepad 45 en terug
Mogelijk is dit een foto uit 1916 (Watersnood), genomen naast nummer 45 en kijken we richting Zuiddijk.

20190211-002 1940 Pantepadsloot (Hans Gruizinga)
Hans Gruizinga: “Schaatsen op de Pantepadsloot. Dit is de sloot die tussen het Pantepad en Sint Cathrijnepad lag. De foto is genomen omstreeks 1940. Op de foto zijn te zien van links naar rechts: Frans Bleij, Jaap Bleij sr., Jaap Bleij, mijn moeder Fem Zeilmaker, mijn vader Jo Gruizinga en een buurmeisje. Op de achtergrond staan de huizen aan de Tuiniersstraat. Het meest verre huis staat op de hoek Tuiniersstraat en Krugerstraat.”

20190211-003 Plantsoen Pantepad-Sint Cathrijnepad (Hans Gruizinga)
Hans Gruizinga schrijft: “Deze foto is in de eerste helft zestiger jaren genomen vanuit de dakkapel van Pantepad 39. Er is zicht op de achterzijde van de huizen op de Tuiniersstraat. Het huis aan het Sint Cathrijnepad is het huis van boer Bont. Bij hem kreeg ik 2 centen meer per emmer groente afval dan bij mijn buurman Maarten Kist, die in een schuurtje in de tuin een koe had staan.”

20200806-094 1996 Pantepad 45 (onbekend)
1996. Nummer 45, Motorhuis. Vroeger was dit de slagerij van Holtkamp, later heeft er ook nog een tapijtzaak ingezeten.

20200806-095 1908 Pantepad 45 (Gemeente Zaanstad)
Tekening Pantepad 45. Burgerwoonhuis. Aanzicht voorgevel met links een schuur. Afgebroken in 1908-1914 en gebouwd in 1643. Op het deurkalf het jaartal 1643, met snijwerk voorstellende een vrouwenfiguur met anker en duif (de hoop), omringd door een guirlande van bloemen en vruchten (zie hieronder). Datering tekening 1908.

20200806-096 1914 Pantepad 45 (Gemeente Zaanstad)
Woonhuis op het Pantepad 45 te Zaandam. Het woonhuis stond aan het eind van het Pantepad. Afgebroken in 1908-1914. Voor- en zijaanzicht en links een schutting met poort.

20200806-097 1907 Pantepad 45 (Gemeente Zaanstad)

20200806-108 1970 Tuiniersstraat 14-20 Pantepad (onbekend)
Tuiniersstraat 14 t/m 20. Van achter naar voor gezien. Links het Pantepad en geheel rechts op de achtergrond huizen aan de Prinsenstraat.
Tot omstreeks 1960 heette de Tuiniersstraat Bothastraat. De straten die rond de eeuwwisseling zijn aangelegd in de Transvaalbuurt kregen de namen van de leiders van de Transvaalse Boerenoorlog.

20200806-099 1978 Pantepad Tuiniersstraat (onbekend)
Bouwwerkzaamheden op het Pantepad. Hoek Tuiniersstraat met Tabakszaak van De Vries. Ca 1978

20200806-111 1970 Tuiniersstraat Pantepad De Wetstraat (Gonda Kreeft)
Tuiniersstraat in 1970. Rechts op de voorgrond sigarenmagazijn van de Vries. Centraal links de toegang tot de De Wetstraat. Achterin de Burgemeester Versteegstraat. De opname is gemaakt vanaf het Pantepad hoek Tuiniersstraat.
Reactie plaatsen
Reacties