Boomgaardspad en -slop, Braaksteeg

We hebben dit deel van Zaandam al eens ‘geraakt’, bij zowel Prinsenpad als Tuinierspad, en dat zal nog wel eens gebeuren. We hebben het over een buurtje dat lag opgesloten tussen Zuiddijk, Begraafplaats, Tuinierspad en de Braak, ofwel het ‘Meer van Genève’.

Tijdens de periode van het verzamelen van de foto’s las ik ook met plezier de reacties zoals die werden gegeven onder de foto’s als die in bijvoorbeeld de groep Zaandam Toen en Nu werden geplaatst.

Er kwamen details naar voren die ik probeer te verwerken in de bijgeleverde teksten.

Het Tuinierspad stopte eigenlijk bij het Boomgaardspad, dat liep van Zuiddijk tot Dominee Baxstraat. Vlak erlangs werd de Lijnbaanstraat aangelegd.

Voor het foto-album, waarin alle losse foto's staan en waar u per foto opmerkingen kunt, zie het album op de Facebook pagina.

Wonen bij het meer van Genève…. In Zaandam

20170907-020 Braak (onbekend)

De tekst in het artikel hierboven luidt:

“Ca 1900 werd de vraag naar woningen in Zaandam steeds groter door de toename van de bevolking. Voor een deel kwam dit door de daling van het sterftecijfer; daarnaast vestigden zich allerlei bedrijven in de Zaanstreek, welke arbeiders aantrokken of meenamen. Een voorbeeld is de Artillerie Inrichtingen uit Delft, die eind 19e eeuw op het zogenaamde Hemveld een munitie- en wapenfabriek bouwden en veel Delftenaren naar Zaandam brachten.

Doordat hierdoor behoefte ontstond aan huisvesting gaven een aantal particulieren opdracht om woningen te bouwen voor de verhuur. Zodoende ontstond de Transvaalbuurt. Deze buurt werd gesitueerd ten oosten van het Pantepad en Sint Cathrijnepad en ten zuiden van het oostelijk deel van het Prinsenpad. Dit pad was van de Zuiddijkpaden het langste, de bebouwing liep door tot de Gouw.

Vanaf de Zuiddijk had je, achter de huizen aan de noordzijde van het Prinsenpad, tot de tegenwoordige Tuiniersstraat, de Braak, of het Meer van Genève. Deze braak is ontstaan bij een doorbraak van de Zuiddijk. Het binnenstromende water maakte een groot kolkgat, dat later, na het dichten van de dijk, als “meer” bleef bestaan.

Het breken van de dijken werd soms veroorzaakt door hoge waterstanden, maar meestal door het kruiend ijs. Strenge winters waren gevreesd. De braak werd in 1924 gedempt en momenteel vind je op deze plek het noordelijk deel van banketfabriek Th. Swart en Zn en het bedrijfscomplex van Vonk.

Toen in de jaren zestig in een beleidsnota van de Gemeente Zaandam over sanering van de Transvaalbuurt werd gesproken, kwam via het clubhuis “De Brug” een actie tot stand om tot vorming van een buurtcomité te komen. De leden van deze werkgroep “Transvaal” met de consulent stadvernieuwing, de heer Martin Schaaper, hebben bij deze renovatie bergen werk verzet. Er kwam een plattegrond, waarop de staat van de aanwezige woningen werd vermeld, van de 251 aanwezige woningen bleven er uiteindelijk 75 staan. Vervolgens zou met 76 nieuwe huizen bouwen en tevens 32 bejaardenwoningen.

Deze bejaardenwoningen aan de De Wetstraat werden in opdracht van “Goed Wonen” het eerst gebouwd en toen deze in september 1974 gereed kwamen, konden veel ouderen vanuit slooppanden zich daar vestigen. De bedoeling is steeds geweest, dat de oorspronkelijke bewoners zoveel mogelijk in de buurt zouden blijven.

Daarna begon in 1975 de bouw van eengezinswoningen voor ZVH; 43 woningen van de eerste fase werden in 1975 en 1976 opgeleverd, terwijl er in 1977 33 woningen van de tweede fase betrokken konden worden. Het stratenplan bleef in verband met de oude huizen, die er stonden, ,aar er kwam een scheiding tussen rij- en voetgangersverkeer.”

 

20210113-004 1899 Naamgeving Boomgaardspad-slop-Braaksteeg (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1899-06-20 P2)

Huisnummers en bewoners

Huisnummerkaarten

Wanneer je de naam Boomgaardspad noemt, lijkt dit onlosmakelijk verbonden met Het Meer van Genève, ofwel de Braak. In 1775 veroorzaakte een stormvloed een dijkdoorbraak in de Zuiddijk – toen nog de bescherming tegen het water van De Zaan – en een ‘wiel’ ontstond. Jacob Oostwoud tekende in 1794 een kaartje waarop de situatie van toen duidelijk wordt. De Braak ligt tussen het Boogaartpad en het Prinssepad.

In de loop van de tijd raakte de plas nogal vervuild. Er waren geen toiletten en de pleetjes werden boven het water gebouwd. Hierdoor ging het watertje nogal stinken en kreeg de spotnaam Meer van Genève’.

 

20201228-001 1794 Braak vergroot (Zaanseverhalen.nl) (2)

Vergelijk dat heel oude plaatje eens met de volgende kaart. Er zit niet zo heel veel verschil in tijd tussen, de contouren zijn nog steeds goed zichtbaar. Toch is er in die kleine 40 jaar veel veranderd.

1832-1833 Kadasterkaart Sectie I Blad 1-2 samengevoegd Boomgaardspad Rob Klaassen (Gemeente Zaanstad)

Het is een kadasterkaart, dus niet met huisnummers. Die zien we hieronder terug. Alleen de oostelijke zijde van het Boomgaardsslop is bebouwd. Maar er zijn meer verschillen. Kijk op de volgende kaarten wat er in de loop van de tijd gewijzigd is…

1909 Huisnummers Sectie I Blad 2 Boomgaardspad eo (Gemeente Zaanstad)

Op deze kaart is Braaksteeg 5 zichtbaar. Dat is niet het geval op de latere kaarten die ik kan tonen, althans, met het huisnummer. Nummer 5 is dus het huis dat vrijwel naast het bruggetje van het Tuinierspad stond, aan De Braak. Tevens zien we in bovenstaand kaartje naast de Braaksteeg de huisnummers 8 en 10 staan, welke later als nummers 18 en 16 genoteerd worden.

Huisnummer 6 is ook een flinke kavel, welke later zal worden opgedeeld in de huisnummers 6 tot en met 14.

De Braak lijkt met een gummetje bewerkt.

1940-1941 Huisnummers Sectie I Blad 1-2 Samengevoegd Boomgaardspad (Rob Klaassen)

De huisnummers van Braaksteeg, Boomgaardspad en Boomgaardsslop, door twee kaarten samen te voegen. De grens tussen Blad 1 en 2 van Sectie I loop dwars door Boomgaardspad en Prinsenstraat heen. Hier moest door mij dus even wat (knip- en plak-) werk verzet worden.

Kijk even mee. Braaksteeg 1-5 stonden tussen Boomgaardspad en Braak in. Tuinierspad 2 stond bij Braaksteeg 1.

Het Boomgaardspad begon bij de Zuiddijk en maakte bij de Braaksteeg een bochtje om te eindigen bij waar de Dominee Baxstraat werd gerealiseerd. Let wel even op de nummering. Soms bestond een huis uit meer woningen (bijvoorbeeld 35-41).

Het Boomgaardsslop was een zijstraatje van het Boomgaardspad. En lag tegen de Begraafplaats aan, het latere Verzetsplantsoen.

Het Tuinierspad eindigde bij nummer 2 (zie ook het document Tuinierspad), maar vond een vervolg door een steegje tussen Boomgaardspad 23/25 en 27/29 door richting Begraafplaats. Het steegje, tot en met Boomgaardspad 21 en Tuinierspad 2 zouden plaatsmaken voor de latere Klaas Kanstraat.

 

Bewoners - adreslijsten

Adreslijst Boomgaardspad 1-25 oneven 20210524 (Rob Klaassen)

Dit is het deel dat ligt tussen Zuiddijk en Tuinierspad. Het vervolg is hieronder terug te vinden. Ik heb de grens bij 25 gelegd, want daar bevond zich een steeg, die als verlengde van het Tuinierspad gezien mag worden.

Adreslijst Boomgaardspad 2-16 even 20210524 (Rob Klaassen)

Dit is het deel tussen Zuiddijk en Tuinierspad of Braaksteeg, de even zijde, de rechterzijde vanaf de Zuiddijk gezien.

Adreslijst Boomgaardspad 27-43 oneven 20210524 (Rob Klaassen)

Hierboven de huisnummers die zich bevinden tussen Tuinierspad en Dominee Baxstraat.

Adreslijst Boomgaardsslop even 20210524 (Rob Klaassen)

Adreslijst Boomgaardsslop oneven 20210524 (Rob Klaassen)

Adreslijst Braaksteeg 20210524 (Rob Klaassen)

Afbeeldingen

Luchtfoto’s

1920 Luchtfoto De Braak (Gemeente Zaanstad)

Op de voorgrond de Zuiddijk met de toegang naar het Boomgaardspad. Goed zichtbaar is het Boomgaardsslop (de evenwijdige twee rijen huizen direct achter de Zuiddijk-bebouwing) en daarachter de rest van het Boomgaardspad en rechtsboven de Lijnbaanstraat en nog een stukje van het Tuinierspad. Links de bomen van de Begraafplaats. De Braaksteeg gaat schuil achter de bomen.

20210308-029 193x Boomgaardspad eo luchtfoto (Gonda Kreeft)

Hetzelfde plaatje maar dan iets later. Boomgaardspad 12-14 is gebouwd (het lichte bouwwerk rechts op de foto). Hier nog zonder kap (zie beschrijving van dat deel).

20201222-015 1933 Luchtfoto 22.04987 (Rob Klaassen)

1933, De Braak is gedempt. Hieronder zoomen we wat in op deze foto.

20201222-015 detail 1933 Luchtfoto 22.04987 (Rob Klaassen)

Nóg zo’n verhelderende foto, nu iets later, hetzelfde beeld als de vorige foto, maar nu iets ingezoomd. De Braak is gedempt. Vooraan, achter het veldje, loopt het Boomgaardspad van links bij de Zuiddijk naar rechts achter de Lijnbaanstraat langs. Het Boomgaardsslop is links in het midden herkenbaar en hier is ook de Braaksteeg te zien.

Langs het Boomgaardspad zijn, tegenover de ingang van het Boomgaardsslop, nu ook de nummers 6, 8 en 10 gebouwd.

Het donkere gebouw op de voorgrond zal de kolenopslag van Vonk zijn, gebouwd langs het Tuinierspad. Ongeveer op de plaats waar nu het lichte gebouwtje rechtsachter de kolenopslag staat zal later de bebouwing van Vonk en zeilmakerij van Zaane gebouwd worden. U begrijpt dat daarvoor nog wel enige oude bebouwing plaats moest maken.

Rechtsboven is de Klaas Katerstraat met de Beatrixschool te zien.

20210308-031 193x Boomgaardspad eo luchtfoto (Gonda Kreeft)

20201222-013 1935 Luchtfoto 22.05347 - Tuinierspad (Rob Klaassen)

Enige jaren later zien we de bebouwing toenemen. De koekfabriek van Swart is al flink uitgebreid. De huizen aan de Braaksteeg staan er nog wel. Bovenaan zijn de huizen van Boomgaardspad en -slop nog te zien. De foto is een detail van een grotere foto en dus helaas niet zo scherp.

20201222-014 1962 Luchtfoto 22.05005 Tuiniersstraat (Rob Klaassen)

Er zijn inmiddels heel wat sloopwerken geweest, maar ook nieuwbouw, waaronder de Tuiniersstraat, die nu vanaf rechtsonder naar links langs Vonk en van Zaane’s zeilmakerij loopt, en bij de kruising met Boomgaardspad overgaat in Klaas Kanstraat. Linksboven nog enige restanten van Boomgaardspad (waarvan ook nog straatfoto’s beschikbaar zijn) In het midden nog een veldje waar de oneven kant van het Tuinierspad was en waarop hier nog de groenteveiling te zien is.

Foto’s uit de straat - Braaksteeg

Vanaf 1881 zijn er activiteiten om huizen te bouwen, en waarbij het stukje straat Braaksteeg genoemd wordt. In feite is het de steeg naar De Braak vanaf het Boomgaardspad. We zagen er al wat van op de kaarten en luchtfoto’s.

20210308-112 1924 Boomgaardspad Braak Wilhelminasluis (Gemeenteblad Zaandam 1924-01-04 P2)

20210113-047 1929 Boomgaardspad Prinsenstraat Braak (De Zaanlander 1929-06-22 via Delpher)

Zie hierboven voor een lijst van de bewoners die hier in de loop van de (door mij tot nu toe verzamelde) jaren woonden.

De huizen aan de Braaksteeg werden ca 1881 gebouwd. Ik vermoed dat de Braaksteeg nog niet in mij opkwam toen ik de adresboeken doorspitte van voor 1920. Misschien vul ik het nog eens aan.

20210308-090 1881 Braaksteeg 1-2-3-4 Bouwvergunning 1881-11-07 (Gemeente Zaanstad)

In het jaar 1881 wordt bouwvergunning verleend voor de nummers 1 tot en met 4.

20210113-005 1909 Braaksteeg 5 (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1909-04-20 P3)

In de loop van de jaren zijn er wat activiteiten waarbij de Braaksteeg genoemd wordt. En ja, daar horen ook rouwadvertenties bij. In 1909 werd voor het eerst melding gemaakt van huisnummer 5.

20210308-105 1920 Boomgaardspad 8-10 Braaksteeg 1-2-3-4-5 (De 7000 1920-07-08 P2)

In 1920 wordt een aantal woningen geveild. De volledige Braaksteeg en de (toen nog) nummers 8 en 10 aan het Boomgaardspad. Dat zijn de twee huizen die schuin bij de Braaksteeg staan (en later 16-18 werden).

20210311-003 1937 Braaksteeg 3 (De Zaanlander 1937-02-04 P12)

20210308-091 1939 Braaksteeg 4 Bouwvergunning 1939-03-24 (Gemeente Zaanstad)

20210308-092 1939 Braaksteeg 4 Bouwvergunning 1939-05-05 (Gemeente Zaanstad)

Kennelijk was een herziening in de aanvraag nodig want er zat maar een week of zes tussen de twee aanvragen.

20210311-005 1941 Braaksteeg 4 (De Zaanlander 1941-05-16 P6)

20210301-003 Boomgaardspad Braaksteeg (zaanseverhalen.nl

De oostwal van de Braak, ofwel het Tuinierspad rechts), vormde de plek waar menig plaatje geschoten is van de huizen langs Braaksteeg en Boomgaardspad.

Het gebouw in het midden is Braaksteeg 5, met aansluitend daarachter de nummers 4 t/m 1. Rechts achter de brug zien we Tuinierspad 2 en daarachter de hoge bomen van de begraafplaats.

Links kijken we langs de achterkant van het Boomgaardspad naar de bebouwing op de Zuiddijk.

20190213-011 Braaksteeg 5 Lijnbaanstraat 2 Tuinierspad 7 (Appie Jacobsen)

Op deze foto kijken we naar dezelfde hoek van de Braak met links Braaksteeg 5 en uiterst rechts Tuinierspad 7 en het huis achter de brug is Lijnbaanstraat 2.

20200512-003 1925 Braaksteeg 5 Lijnbaanstraat vanaf Prinsenpad (Gemeente Zaanstad)

In deze situatie zien we hetzelfde beeld als de vorige foto, maar dan iets later. Nog net is een stukje van de brug in het Tuinierspad zichtbaar. De rij huizen op de achtergrond is de oneven genummerde zijde van de Lijnbaanstraat.

20210311-004 1938 Braaksteeg (De Zaan 1938-11-02 P4)

Links Boomgaardspad 15 en dan nummer 16 (uitgaande van de laatste nummering). Daartussendoor naar links liep het Boomgaardspad verder. Rechts de Braaksteeg.

20190805-009 Braaksteeg 2-3 en Boomgaardspad 16 (Gonda Kreeft)

20201015-221 1948 Tuinierspad Braaksteeg 4 (De Typhoon 1948-12-18 P8)

20210308-119 1930 Braak (De Zaanlander 1930-08-15 P2)

20210311-002 1929 Braaksteeg (De Zaanlander 1929-04-10 P2)

In mijn adreslijsten komt (medio mei 2021) deze bewoner nog niet voor, wellicht dat nog niet onderzochte adresboeken voor aanvulling kunnen zorgen.

20210311-006 1948 Braaksteeg Boomgaardspad (De Zaanlander 1948-01-07 P2)

20210311-007 1950 Braaksteeg (De Typhoon 1950-12-08 P8)

 

Foto’s uit de straat - Boomgaardspad

Het Boomgaardspad was oorspronkelijk het eerste pad dat men langs de Zuiddijk kon aantreffen vanaf de Dam gezien. Het pad ontleende haar naam aan een grote boomgaard die zich daar in de 17e eeuw bevond.

Er was in 1650 al sprake van een padreglement, in 1787 opgevolgd door een tweede.

Vanaf de Zuiddijk was er een smalle doorgang (deze is er nog steeds) en een bruggetje over de dijksloot. Het paadje is er nog steeds, terwijl de sloot werd gedempt. Oudere benamingen zijn Bogertpad of Bogertspad.

20200724-203 1991 Boomgaardspad (Onbekend)

Vroeger een kluffie, later een trap, die vanaf het Boomgaardspad naar de Zuiddijk leidde. In 1991, toen deze foto in een artikel verscheen trof men links het reclamebedrijf van Van der Brug aan en rechts slagerij Schoen.

20210413-032 1931 Boomgaardspad (De Zaanlander 1931-06-22 P2)

Ik vond in De Zaanlander van 22 juni 1931 een mooi artikel en ik nodig u uit het te lezen. Een mooi stukje historie van S. Lootsma.

20210308-097 1912 Boomgaardspad (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1912-04-10 P3)

Op dit moment heb ik nog geen informatie over het huisnummer van mevrouw Molenaar. C. Root was een ondernemer in de Klauwershoek.

20210308-101 1919 Boomgaardspad (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1919-05-27 P2)

Ergens vermoed ik dat bovenstaande twee artikelen wel eens met elkaar te maken kunnen hebben.

20210308-122 1931 Boomgaardspad Verzetsplantsoen (De Zaanlander 1931-05-06 P2)

We spreken hier over de omheining van De Begraafplaats, later het Verzetsplantsoen, en die omheining is er bij mijn weten nog steeds, thans te vinden in het stukje Touwslagerstraat vanaf de Klaas Kanstraat.

20210308-123 1931 Boomgaardspad (De Zaanlander 1931-05-29 P1)

Graag zou ik hier nog de naam van de slager bij plaatsen. Wie het weet mag bovenstaande foto opzoeken in het album bij deze straat en de naam toevoegen. In een inhaalslag zal ik de aantekeningen ooit verwerken in de documenten.

20210308-096 1907 Boomgaardspad Zuiddijk (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1907-08-24 P1)

De demping van de dijksloot was in het begin van de vorige eeuw onderwerp van discussie. De brug zou nog wat langer blijven bestaan. De restanten van de sloot zijn nog wel te vinden bij de foto’s van Boomgaardspad 2.

20210308-099 1918 Boomgaardspad (Gemeenteblad Zaandam 1918-06-28 P2)

Het gaat om de brug die we bij huisnummer 2 vinden. De foto’s komen iets verder hieronder.

20210308-065 1878 Boomgaardspad 0 Bouwvergunning 1878-05-07 (Gemeente Zaanstad)

Nummer 0 zal niet bestaan hebben, maar waar het pakhuis gebouwd werd is mij niet geheel duidelijk. Als iemand in staat is het fysieke dossier in te kijken om kadastrale gegevens boven water te krijgen voeg ik die informatie graag toe.

 

2-18 (Even)

Voordat we naar de oneven, noordzijde gaan kijken we eerst naar het stukje Boomgaardspad met de even nummers. Dat ging niet verder dan de kruising met het Tuinierspad. De achterkant van deze huizen lag aan De Braak.

20201228-004 Braaksteeg Tuinierspad Boomgaardspad (20200826-001 en 2020806-262 samengevoegd door Rob Klaassen)

Centraal Braaksteeg 5, links bij de bomen Boomgaardspad 4 en 6. We kijken naar de achter-erven van de even zijde van het Boomgaardspad, over De Braak, of het Meer van Genève. Het stukje land bij nummer 6 werd, ook na de demping van De Braak, bebouwd met een rijtje modernere woningen (nummers 6-14).

Het was ook best wel een fotogeniek hoekje hoor. Deze (samengestelde) foto heb ik ook in het document over het Tuinierspad opgenomen.

Probeert u zich voor te stellen, de huizen aan de Braaksteeg stonden daar, waar later de kolenhandel van Vonk, de ingang naar de Boomgaardstraat en het Slop kwamen. De hoge bomen op de achtergrond zijn van de begraafplaats, later het Verzetsplantsoen.

20210308-063 1870 Boomgaardspad 2 Bouwvergunning 1870-03-07 (Gemeente Zaanstad)

Het eerste huis dat we vanaf de Zuiddijk aantreffen is nummer 2.

20210113-039 1900 Boomgaardspad 2 (De Courant 1900-06-12 via Delpher)

Momenteel herken ik de namen niet in de adreslijst. Maar op deze wijze werden door de kinderen huwelijksjubilea aangekondigd. Dat zie je niet zo vaak meer.

20200731-029 Boomgaardspad 2 (Europeana)

Bij nummer 2 zijn we bij de grens met de Zuiddijk, achter drogisterij Het Zuiden. We zien hier de restanten van de (gedempte) dijksloot. Rechts is de achterzijde van drogisterij Het Zuiden. Op de achtergrond de schoorsteen van bakkerij Voogd op de hoek Touwslagerstraat-Prinsenstraat.

20200731-011 1960 Boomgaardspad 2 (Gemeente Zaanstad)

Hetzelfde beeld rond 1960, maar nu zonder sneeuw. De restanten van het bruggetje over de dijksloot zijn nog niet verwijderd.

20210113-015 1964 Boomgaardspad 2-4 (Gemeente Zaanstad)

Rechts Boomgaardspad 2 en daarnaast 4. Gezien vanaf de brugrestanten over de dijksloot naar het oosten toe met op de achtergrond links het pand waar van Zaane zijn zeilmakerij had op de Klaas Kanstraat en daarachter de Lijnbaanstraat.

20210113-018 1964 Boomgaardspad 2-4 (Gemeente Zaanstad)

We kijken nu even terug. De kluft en brug vanaf de Zuiddijk naar het Boomgaardspad. Met aan de linkerzijde drogisterij Het Zuiden (Zuiddijk 65) en rechts slagerij Schoen (Zuiddijk 63).

Het houten huis op het Boomgaardspad is nummer 2 en het stenen huis links is nummer 4.

De fotograaf stond ongeveer daar waar de ingang naar het Boomgaardsslop was (rechts).

Op de achtergrond zijn vaag woningen aan de Burcht te zien.

20210308-064 1876 Boomgaardspad 4 Bouwvergunning 1876-10-24 (Gemeente Zaanstad)

20210113-043 1904 Boomgaardspad (De Courant 1904-09-03 via Delpher)

Jan Groot woonde op nummer 4.

20210308-077 1910 Boomgaardspad 4 Bouwvergunning 1910-10-28 (Gemeente Zaanstad)

20210308-069 1886 Boomgaardspad 6 Bouwvergunning 1886-10-11 (Gemeente Zaanstad)

Nummer 6 besloeg een perceel waarop later een rijtje woningen is gebouwd met de nummers 6 tot en met 14 en moet dus een flink oppervlak aan grond gehad hebben langs De Braak.

20210308-116 1929 Boomgaardspad 6 (De Zaanlander 1929-05-11 P14)

Veehouder Gerrit Bloetjes moet zijn overleden. Er komt gelegenheid voor nieuwbouw.

20210308-117 1929 Boomgaardspad 6 (De Zaanlander 1929-05-25 P12)

Er zijn geen foto’s van de oude woning aan Boomgaardspad 6 in mijn bezit, behalve dan de luchtfoto’s. Of het moet de wand zijn die zichtbaar is op de foto uit 1916, zoals genoemd bij huisnummer 9.

20210308-079 1929 Boomgaardspad 6-8-10 Bouwvergunning 1929-10-26 (Gemeente Zaanstad)

20210308-084 1940 Boomgaardspad 6 Bouwvergunning 1940-09-13 (Gemeente Zaanstad)

20210308-080 1931 Boomgaardspad 10 Bouwvergunning 1931-01-31 (Gemeente Zaanstad)

20210308-078 1929 Boomgaardspad 12-14 Bouwvergunning 1929-07-20 (Gemeente Zaanstad)

Op de diverse luchtfoto’s is te zien dat de nieuwe woningen met nummer 12 en 14 geen kap hadden. Een plat dak dus. De vergunningen voor een kap werden pas tien jaar later verleend.

20210308-082 1937 Boomgaardspad 12-14 Bouwvergunning 1937-07-02 (Gemeente Zaanstad)

20210308-105 1920 Boomgaardspad 8-10 Braaksteeg 1-2-3-4-5 (De 7000 1920-07-08 P2)

Let op. De nummers 8 en 10 werden later aangeduid met de nummers 18 respectievelijk 16. Het was het huis dat schuin gebouwd was bij de Braaksteeg. De omnummering zal rond 1929-1930 geweest zijn, toen de nieuwe huizen met de nummers 6-14 gebouwd werden.

20210113-046 1924 Boomgaardspad 10 (De Zaanlander 1924-02-20 via Delpher)

Dit is nog het “oude” nummer 10.

20210301-001 1950 Boomgaardspad 16-18 (Gemeente Zaanstad)

Op de kaarten en luchtfoto’s is dit stukje duidelijk herkenbaar. We kijken hier naar de nummers 16 (rechts) en 18. De fotograaf stond hier naast nummer 19 en zag op de achtergrond de “nieuwbouw” en dan met name de nummers 12 en 14. Ik raad u aan af en toe ook de plattegrond met huisnummers te raadplegen om het beeld helder te krijgen.

20210308-036 1950 Boomgaardspad 16 en 14 (Rob Klaassen)

Het kostte even wat moeite, maar uiteindelijk is gebleken dat we op de achtergrond een deel van de huizen zien die met nummer 14 en 12 aangeduid werden. Nieuwbouw in 1929, de kap werd in 1937 geplaatst. Op de luchtfoto’s is het verschil al aangeduid, de nummers 12 en 14 hebben een tijdje een plat dak gehad, terwijl de nummers 6, 8 en 10 al wel een kap hadden.

20210308-120 1931 Boomgaardspad 16 (De Zaanlander 1931-02-11 P2)

20190805-024 1931 Boomgaardspad 16 (Onbekend)

Gouden echtpaar Rademaker, Boomgaardspad 16 voor de versierde woning op 13 februari 1931.

20200805-002 1939 Tuinierspad 19 en Boomgaardspad 18 (Zaans Volksblad (Delpher) 1939-09-05)

20210308-106 1920 Boomgaardspad 26 (Gemeenteblad Zaandam 1920-08-27 P3)

Wellicht komt de naam Glandorf nog eens langs in de nog te onderzoeken adresboeken en kan het nummer vastgesteld worden. Op de kaarten kom ik geen 26 tegen namelijk.

 

1-43 (oneven)

We keren weer even terug naar het begin van het Boomgaardspad, bij de Zuiddijk.

20210308-076 1897 Boomgaardspad 1-3-5 Bouwvergunning 1897-02-13 (Gemeente Zaanstad)

Bouwvergunning voor de nummers 1, 3 en 5. Op de kaart van 1940 zijn deze nummers doorgekrast, wat zou kunnen betekenen dat zij in dat jaar gesloopt waren. U ziet het, soms maken we grote sprongen in de tijd.

20210113-021 1965 Bouwvergunning Boomgaardsstraat 1 1965-02-04 (Gemeente Zaanstad)

Boomgaardsstraat 1 is een gebouw dat ik niet toon, maar dat u kunt vinden op Google Maps, op de hoek met de Touwslagersstraat. Mijn persoonlijke voorkeur gaat ernaar uit, om bij de mooie foto’s uit het verleden geen foto’s van de huidige situatie te tonen.

20210308-107 1921 Boomgaardspad 3 (Gemeenteblad Zaandam 1921-01-14 P2)

Momenteel heb ik de genoemde namen nog niet in mijn adreslijsten opgenomen. Wellicht komt dat later nog.

20210308-072 1892 Boomgaardspad 5-7-9-11-13-15 Bouwvergunning 1892-03-08 (Gemeente Zaanstad)

Bouwvergunning voor nummer 5 werd hierboven ook in 1897 afgegeven. Hoe dat precies zit weet ik niet. Nummer 5 was onderdeel van het blokje 1-3-5. De nummers 7 en 9 vormden de kop van de rijtjes woningen van het Boomgaardsslop. Het huis met de woningen op 11, 13 en 15 stond dan weer parallel aan de even kant van het Boomgaardsslop. In de adreslijst zien we nummer 17 als zijnde een stal. Deze omschrijving komt uit de omnummerlijst van 1899/1900 (toen de huisnummers wat meer gestructureerd per straat toegekend werden.

20210308-073 1895 Boomgaardspad 7 Boomgaardsslop 1-3-5-7-9-11 Bouwvergunning 1895-02-09 (Gemeente Zaanstad)

Het Boomgaardsslop wordt verderop in dit document behandeld.

20200731-014 1958-02-07 Boomgaardsslop 1-9 (Gemeente Zaanstad)

Kennelijk was dit het moment waarop er een einde kwam aan het Boomgaardsslop. Delen van het dak zijn al verwijderd. Links is Boomgaardspad 7, dat een eenheid vormde met het rijtje huizen (oneven nummers 1-9) van het Boomgaardsslop.

20210308-108 1921 Boomgaardspad 7 (Gemeenteblad Zaandam 1921-08-26 P2)

20200731-007 1916 Boomgaardspad 9 (links) (Gemeente Zaanstad)

Nummer 9 van Dirk Klopper staat op de kop van het rijtje huizen aan de even zijde van het Boomgaardsslop.

Op de foto hierboven: links nummer 9 en net daarvoor, buiten beeld, de toegang tot Boomgaardsslop. Na nummer 9 dan nummer 15 en dan daarachter, schuin naar links, bij de lantaarn voor nummer 16 langs, de voortzetting van het Boomgaardspad. De houten wand rechts zou dan de oude versie van Boomgaardsslop 6 moeten zijn.

Enkele personen poseren voor de fotograaf in een roeiboot tijdens de watersnood van januari 1916. Volgens sommigen zou de familie Veldmans in het bootje zitten, maar die ken ik verder niet. Ik nodig de leden uit in het fotoalbum bij deze foto een bijdrage te leveren over deze familie.

20210113-040 1901 Boomgaardspad (De Courant 1901-11-29 via Delpher)

Dirk Klopper was volgens de adresboeken verkoper van verse vis, én kruidenier. Misschien bood hij zijn botter te koop aan om met pensioen te kunnen gaan, of wat rustiger aan te doen.

20210113-044 1909 Boomgaardspad 9 (De Courant 1909-05-24 via Delpher)

Maar wellicht had Dirk een andere bezigheid gevonden.

20210308-110 1922 Boomgaardspad 9 (Gemeenteblad Zaandam 1922-12-15 P2)

En in 1922 ging het boek dicht.

20210308-083 1939 Boomgaardspad 9 Boomgaardsslop 2 Bouwvergunning 1939-07-14 (Gemeente Zaanstad)

Boomgaardspad 9 en Boomgaardsslop 2 waren een eenheid. Vandaar dat veel vergunningen ook gezamenlijk werden verleend.

20210308-085 1942 Boomgaardspad 9 Bouwvergunning 1942-11-02 (Gemeente Zaanstad)

20200731-016 1900-1940 Boomgaardspad 11-13-15 (Gemeente Zaanstad)

Zoals al eerder gemeld vormden de woningen met de nummers 11, 13 en 15 één huis. Specifiek op deze foto: nummer 15. Zie ook de kaart, de nummers 11 en 13 bevinden zich links en waren onderdeel van het totale huis. Rechts op de achtergrond nummer 18 (twee-onder-een-kap met nummer 16 rechts, niet op de foto zichtbaar). 

Ikzelf heb soms wat moeite met de oriëntatie. De hier zichtbare voorgevel van nummer 15 staat netjes recht langs het Boomgaardspad. Nummers 18 en 16 staan schuin, en vormen de knik in het pad.

De fotograaf staat met zijn rug tegen de houten wand van nummer 6, als die er nog stond tenminste.

20210308-093 1896 Boomgaardspad B139 (=11) (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1896-01-14 P4)

Wat een verdrietig bericht. Nummer 11 (B139) was de achterkant van het pand 11-13-15.

20201222-009 Boomgaardspad 11 192x (Hennij Pals) zw

Hennij Pals (in de FB groep Zaandam Toen en Nu) meldt dat dit haar familie (moeder) is voor nummer 11. Op de foto zien we nummer 15, onderdeel van het huis met de nummers 11, 13 en 15. Vergelijk maar met de foto hierboven, waar ook nummer 15 op staat. Mogelijk dat omwille van de ruimte de foto hier bij nummer 15 genomen is.

20210308-087 1949 Boomgaardspad 11 Bouwvergunning 1949-11-04 (Gemeente Zaanstad)

Dit zal een nieuw nummer 11 zijn, niet op de hier getoonde kaarten zichtbaar.

20210113-045 1919 Boomgaardspad 13 (De Courant 1919-03-20 via Delpher)

W. Blank zat als eenverdiener natuurlijk wat omhoog met de verzorging en opvoeding van zijn vier kinderen. En er waren honderd jaar geleden nog geen mogelijkheden te daten via internet. Dus moest het op deze manier.

20210308-070 1887 Boomgaardspad 15 Bouwvergunning 1887-04-04 (Gemeente Zaanstad)

20210308-115 1926 Boomgaardspad 11-13-15 (De Zaanlander 1926-08-25 P3)

Het moest er uiteindelijk toch van komen. Ook dit pand werd prooi van de sloophamer.

20191129-011 2014 Boomgaardspad (Ben Rijks)

Even een kijkje naar de situatie in moderner tijden (2014). Het is bijna niet voor te stellen, maar het is op deze plaats waar op een gegeven moment een rijk uitgaansleven heerste. ’t Makerijtje (genoemd naar de zeilmakerij van van Zaane op de Klaas Kanstraat), en ’t Slop (naar Boomgaardsslop) waren dé uitgaansgelegenheden van de buurt. Naast natuurlijk de gelegenheden vlakbij op de Zuiddijk.

20200409-069 Klaas Kanstraat (Rinus van der Velde)

Dit hoekje kreeg verschillende namen. ’t Slop, Te Warskip, Clubhouse.

20201005-001 199x Klaas Kanstraat 4 - Boomgaardspad (Ben Rijks)

Er waren kennelijk al wat klachten van de bewoners uit de buurt geweest waardoor besloten is tot plaatsing van het bord met aanwijzingen.

20210308-098 1916 Boomgaardspad 19 (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1916-09-26 P2)

20210308-104 1920 Boomgaardspad 19 (Gemeenteblad Zaandam 1920-04-30 P1)

Punt d. op de agenda over de verkoop en sloop van nummer 19.

20210308-071 1890 Boomgaardspad 21 Bouwvergunning 1890-10-18 (Gemeente Zaanstad)

20210308-113 1924 Boomgaardspad 21 (De 7000 1924-05-01 P3)

20210308-118 1929 Boomgaardspad 19-21 (De Zaanlander 1929-08-26 P3)

We zijn inmiddels bij het Tuinierspad aangekomen en daar was een ‘kruispunt’. Als je langs de Braak over het Tuinierspad liep, kwam je bij de Lijnbaanstraat. Daar was het bruggetje dat op de oudere foto’s van het Tuinierspad te zien is (zie het betreffende document). Daarna kon je tussen de huizen doorlopen naar het kerkhof.

20200729-HP1-P77a 1951 Lijnbaanstraat eo (Henk Poppen)

Doorgang vanaf het Tuinierspad (het bruggetje is al een tijdje weg) met links vooraan de kolenopslag van Vonk en daarachter Tuinierspad 2, rechts Lijnbaanstraat 1. Op de achtergrond Boomgaardspad 23-25 met rechts daarvan de steeg naar de begraafplaats, later het Verzetsplantsoen.

20200729-HP2-P87a 1951 Tuiniersstraat Verzetsplantsoen (Henk Poppen)

We kijken even vanaf de andere kant, vanaf de begraafplaats richting Tuinierspad. In het midden op de achtergrond Lijnbaanstraat 1, rechts Boomgaardspad 23 en 25 en links de nummers 27 en 29.

Links vooraan is, naar eigen zeggen, Henk van der Holst, en hij meldde ook dat rechts mogelijk Jan Lammers uit de Bothastraat was.

20200724-188 Tuinierspad Boomgaardspad (Gonda Kreeft)

Ten opzichte van de vorige foto zijn we iets achteruit gelopen. Er is een mooi stukje straat aangelegd waarvoor een deel van de begraafplaats moest worden ontruimd. Dit is de Klaas Kanstraat. Rechts naast het trottoir is het huidige Verzetsplantsoen te vinden en de Touwslagerstraat (bij drukkerij Huig). Bij de paaltjes de doorgang naar het Tuinierspad en we zien de huizen aan het Boomgaardspad met de nummers 25 en 27.

Dick Bakker hielp me met de exacte locatie. Hij vertelde er direct ook een anekdote bij: “Wonderlijk dat iemand de moeite heeft genomen die paaltjes te fotograferen. Ik fietste er op een oude damesfiets met hoog stuur met een vaart tussendoor. Precisiewerk. Totdat ik stoer wilde doen voor een meisje en de trapper achter het paaltje bleef steken. Een hele pijnlijke afgang en einde van de fiets.”

20200827-050 1946 Tuinierspad K.Kanstraat Verzetsplantsoen (De Typhoon 1946-04-09 P2)

20200729-HP3-P81a 1951 Boomgaardspad (Henk Poppen)

Blik op het Boomgaardspad richting Zuiddijk. Uiterst rechts nummer 33. De dames zal iets later verdwenen zijn in het steegje tussen de nummers 23 en 29 richting begraafplaats. Links de achterzijde van de Lijnbaanstraat.

20200724-037 Boomgaardspad 29-33 Lijnbaanstraat (Onbekend)

Hetzelfde plaatje, maar nu de andere kant op. Uiterst links nog een stukje van nummer 23, dan het steegje naar de begraafplaats en in de verte De Dominee Baxstraat. Rechts de achterzijde van de Lijnbaanstraat.

20210308-075 1896 Boomgaardspad 23-25-27-29 Bouwvergunning 1896-11-07 (Gemeente Zaanstad)

Bouwvergunning voor de vier woningen waar tussendoor het steegje zou komen.

20210113-019 1964 Boomgaardspad 29-31 (Gemeente Zaanstad)

Hoe het precies zat weet ik natuurlijk ook niet, maar op de website van de Gemeente Zaanstad werd gesteld dat de deur links Klaas Kanstraat 5 was. Tot nu toe heb ik dat adres nog niet gezien in mijn gegevens. Als we naar de huisnummerkaart kijken zien we dat het huis uit de woningen Boomgaardspad 29 (hier vooraan) en 27 (links, in het verlengde) bestond. Dus heel misschien was er een klein deel van het huis bestemd voor bewoning, maar ook in de adreslijsten heb ik geen Klaas Kanstraat 5 aangetroffen.

20210113-016 1964 Boomgaardspad 29-31 (Gemeente Zaanstad)

Boomgaardspad 29 – 33. Ten opzichte van de vorige foto zijn we iets naar rechts gedraaid. De fotograaf heeft in 1964 heel wat foto’s geschoten in dit buurtje en zijn herkenbaar aan de restantjes sneeuw die daar op 21 februari nog lagen. Het huis centraal op de achtergrond is Dominee Baxstraat 2.

In dat huis op Dominee Baxstraat 2 woonde, zo vertelde Dick Bakker, in de jaren 40 de heer Heijnis, opzichter van speeltuin Het Zuiden. De Speeltuin lag tegenover zijn huis en achter het blokje huizen dat we hier aan het Boomgaardspad zien.

20210113-017 1964 Boomgaardspad Klaas Kanstraat Lijnbaanstraat (Gemeente Zaanstad)

We nemen een beetje afstand. Rechtsvoor de Lijnbaanstraat en daarachter het Boomgaardspad. Het Tuinierspad is Tuiniersstraat geworden en vanaf Boomgaardspad is het Klaas Kanstraat, daarachter op de achtergrond de A.F. De Savornin Lohmanstraat.

20200729-HP3-P80b 1966 Tuiniersstraat (Henk Poppen)

Ongeveer hetzelfde beeld als hiervoor, maar nu zien we links ook nog de bebouwing aan de Tuiniersstraat en Klaas Kanstraat. Allereerst links Vonks’s kolenhandel, dan het Boomgaardspad richting Zuiddijk en vervolgens de panden van van Zaane’s zeilmakerij en drukkerij Huig aan de Klaas Kanstraat. Van discotheken was toen nog net geen sprake. De bomen horen bij het Verzetsplantsoen met daarachter de A.F. De Savornin Lohmanstraat. Ook hier weer Boomgaardspad 29 en 31, en geheel rechts huizen aan de Lijnbaanstraat.

20210308-074 1895 Boomgaardspad 31-33 Bouwvergunning 1895-12-14 (Gemeente Zaanstad)

Zoals wel vaker gebeurde een twee-onder-een-kap woning. Bouwvergunning nummer 31 en 33 in 1895. De families Groenhoff en Slikker waren de respectievelijke eerste bewoners.

20210308-067 1885 Boomgaardspad 33 Bouwvergunning 1885-01-05 (Gemeente Zaanstad)

Waarschijnlijk was de oude bebouwing van nummer 33 nog bedoeld als werkplaats, en is het pand 10 jaar later vervangen door de twee-onder-een-kap zoals hierboven vermeld.

20210308-109 1922 Boomgaardspad 31 (Zaanlansche Courant 1922-10-21 P2)

Na de familie Groenhoff kwam eerst nog Willem Carel Deurenmat op Boomgaardspad 31 te wonen voordat de familie Bakker vanaf 1920 in het adresboek op dit adres vermeld werd.

20210113-042 1906 Boomgaardspad 31 (De Courant 1906-02-13 via Delpher)

De naam Fraaij heb ik nog niet vastgesteld, dat komt vast later nog.

20210308-095 1905 Boomgaardspad 35-37-39-41 (Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad 1905-04-07 P5)

In dit artikel wordt ingegaan op de veiling van de twee-onder-een-kap met de woningen 31 en 33, en de vier-onder-een-kap met de nummers 35, 37, 39 en 41.

20210308-086 1945 Boomgaardspad 35-37-39-41 Bouwvergunning 1945-11-23 (Gemeente Zaanstad)

Houten closets. Een bouwvergunning was hiervoor kennelijk nodig.

20210308-068 1886 Boomgaardspad 35 Bouwvergunning 1886-09-20 (Gemeente Zaanstad)

Een al wat oudere vergunning voor nummer 35.

20210308-102 1920 Boomgaardspad 35 (Gemeenteblad Zaandam 1920-01-23 P4)

20210308-062 1867 Boomgaardspad 43 Bouwvergunning 1867-01-12 (Gemeente Zaanstad)

20210308-066 1879 Boomgaardspad 43 Bouwvergunning 1879-10-27 (Gemeente Zaanstad)

In 1867 én in 1879 werd vergunning verleend voor de bouw van een woning aan Boomgaardspad 43. Ik heb geen informatie verder. Als iemand weet wat zich in deze periode in deze buurt afspeelde hoor ik het graag….

20210308-114 1925 Boomgaardspad Ds Baxstraat (Zaanlansche Courant 1925-07-29 P2)

Foto’s uit de straat - Boomgaardsslop

Tussen de nummers 7 en 9 van het Boomgaardspad was een doorgang naar een smal, doodlopend zijstraatje, het Boomgaardsslop. De achterzijde grensde aan de Begraafplaats.

Ook ikzelf weet niet meer van het bestaan van dit stukje Zaandam. Maar er zijn leden van de groep Mijn Zaandam die er gewoond hebben, en er vast nog iets over willen vertellen. Hen vraag ik om in het fotoalbum (zie Media in de genoemde groep) bij de aparte foto’s hun verhaal te vertellen. Wie weet voeg ik delen toe aan dit document.

20200731-006 1916 Boomgaardsslop (Gemeente Zaanstad)

Het ziet er triest uit in 1916. Maar er wordt verteld dat dit een zeer sociaal en gezellig stukje Zaandam was. Links de nummers 1-9, rechts 2-10, en we zien in het midden de nummers 11 en 12. Daarachter de bomen van de Begraafplaats, later (na de Tweede Wereldoorlog) Verzetsplantsoen.

20200731-015 1956 Boomgaardsslop 11-12 (Gemeente Zaanstad)

Achterzijde van de nummers 10 en 11, rechts het hek van de begraafplaats, later Verzetsplantsoen. Op de achtergrond de Zuiddijk 51 (in Google Streetview is dat nog steeds terug te vinden, dan is dit de Touwslagerstraat). In dat pand heeft vroeger o.a. de Burgerlijke stand gezeten, meer hierover in het document over dat stukje Zuiddijk (zodra gereed).

Na hevige regen wilde dit stukje nogal eens onder water lopen.

Op de plaats van de huizen links is later drukkerij Huig gekomen.

20201027-006 Verzetsplantsoen (Delcampe)

Het Verzetsplantsoen. Met er achter (rechts) nog de achterzijde van de nummers 10 en 11 op het Boomgaardslop.

20200901-005 1957 Verzetsplantsoen (Gemeente Zaanstad)

Nog steeds wordt jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking hier gehouden. Ook hier in 1957. Achter het standbeeld het Boomgaardsslop. En daar links van huizen aan het Boomgaardspad. In de verte het hoge huis is Prinsenstraat 52 (Banketbakkerij Cornelisse).

20200731-014 1958-02-07 Boomgaardsslop 1-9 (Gemeente Zaanstad)

Boomgaardspad 7 (links), en vervolgens Boomgaardsslop 1-9 in 1958. Er wordt al gesloopt, de nummers 11 en 12 lijken al verdwenen. Op de achtergrond gebouwen op de A.F. De Savornin Lohmanstraat en de Oostzijderkerk.

Lid Tineke Buntsma-van Vliet heeft op nummer 7 gewoond, het voorlaatste huis in dit rijtje.

20200731-012 1956 Boomgaardsslop 11-12 (Gemeente Zaanstad)

Bij de wateroverlast in 1956 werd een bewoner op de rug van een buurman uit het huis geholpen.

20210113-009 1895 Bouwvergunning Boomgaardsslop 1-11 -pad 7 1895-02-09 (Gemeente Zaanstad)

20210308-073 1895 Boomgaardspad 7 Boomgaardsslop 1-3-5-7-9-11 Bouwvergunning 1895-02-09 (Gemeente Zaanstad)

20210113-010 1912 Bouwvergunning Boomgaardsslop 2-10 1912-04-19 (Gemeente Zaanstad)

20210113-011 1939 Bouwvergunning Boomgaardsslop 2 -pad 9 1939-07-14 (Gemeente Zaanstad)

20210113-012 1941 Bouwvergunning Boomgaardsslop 4-6 1941-09-11 (Gemeente Zaanstad)

20201012-010 Boomgaardsslop 7-9 achterzijde (Onbekend)

Mijn uitgangspunt is, dat dit de achterzijde van de huizen aan het Boomgaardsslop is. Achteraan de begroeiing van het Verzetsplantsoen. Rechts de nummers 7 en 9 (schuurtje links hoort bij 9). Maar het blijft een beetje giswerk.

Tineke Buntsma-van Vliet dacht in een reactie op deze foto dat dit haar huis was en in laatste huis woonde familie List.

Dick Bakker bevestigde dit: "Klopt dat het laatste huis Boomgaardslop van List was. Was familie. Zijn vrouw was een zuster van mijn vader. Kinderen waren Aaf, Lien en Cor. Naast hen van Vliet en Rijlaarsdam".

 

20210308-111 1923 Boomgaardsslop 2 (De 7000 1923-09-06 P3)

20210308-083 1939 Boomgaardspad 9 Boomgaardsslop 2 Bouwvergunning 1939-07-14 (Gemeente Zaanstad)

20210308-089 1941 Boomgaardsslop 4-6 Bouwvergunning 1941-09-11 (Gemeente Zaanstad)

20210308-100 1919 Boomgaardsslop 12 (Gemeenteblad Zaandam 1919-02-21 P4)

20210308-103 1920 Boomgaardspad 12 (Gemeenteblad Zaandam 1920-01-30 P3)

P. Kok woonde helemaal niet op Boomgaardspad 12, maar op Boomgaardsslop 12. Misschien klonk het wat netter dan slop, maar hier trappen wij niet in. Kennelijk nam men het vroeger niet zo nauw met de plaatsaanduiding…

20210226-132 1946 Boomgaardspad 12 (De Typhoon 1946-01-08)

Zo, dat was het voor nu even. Ik heb de afzonderlijke foto’s nog in het fotoalbum geplaatst, zodat u deze in de Facebook groep kunt opzoeken als er aanvullingen of wijzigingen nodig zijn.

Klik hier om naar de Homepage te gaan.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.